<< powrót

Składniki wyrobów cukierniczych
Pastry and confectionary materials

Sładniki wyrobów cukierniczychPastry & confectionary materials(peistri Ənd kƏn'feksznƏrimƏ'ti:riƏls)
- bezameringue(mƏ'ræη)
- biszkoptsponge cake('spondƷ ,keik)
- budyńpudding('pλdiŊ)
- ciasto chlebowebread dough(bred dou)
- ciasto drożdżoweyeast dough(ji:st dou)
- ciasto francuskiepuff pastry('pλf ,peistri)
- ciasto gotowe (półprodukt)pastry('peistri)
- ciasto krucheshortcrust (pastry)('szo:rtkrλst 'peistri)
- ciasto surowedough(dou)
- cukier puderpowdered sugar('paudƏ:d 'szugƏ)
- czekoladachocolate('czoklƏt)
- drożdżeyeast(ji:st)
- dżemjam('dƷæm)
- dżem truskawkowystrawberry jam('stro:bƏri 'dƷæm)
- ekstrakt waniliowyvanilla essence(vƏ'nilƏ 'esns)
- glukozaglucose('glu:kous)
- herbatnikbiscuit('biskit)
- kakaococoa('koukou)
- kandyzowana skórka pomarańczycandied orange peel(kændi:d 'orin dƷ pi:l)
- kandyzowane owoce candied fruit(kændi:d 'fru:t)
- karmelcaramel('kerƏml)
- kawacoffee ('kofi)
- konfiturafruit preserve(fru:t ,pri'ze:rv)
- kremcream, custard(kri:m); (' kλstƏ:d)
- krupczatkacoarse-ground wholewheat flour ('ko:(r)s,graund 'houl,łi:t flauƏ)
- lukiericing ; glazing('aisiη) ; ('gleiziŊ)
- marcepanmarzipan('ma:zƏ,pæn)
- marmolada marmalade(ma:mƏ'leid)
- masa do ciastacake paste(keik peist)
- m±ka tortowacake flour(keik flauƏ)
- miódhoney ('hλni)
- musmousse(mu:s)
- nadzieniefilling cream (filing kri:m)
- nugatnougat('nu:ga:)
- pianafoam (' foum)
- polewatopping('topiŊ)
- pomadkafondant('fo:ndƏnt)
- ponczpunch(pλncz)
- powidłoplum confection('plλm kƏn'fekszn)
- proszek do pieczeniabaking powder(beiking 'paudƏ)
- soda oczyszczonasodium bicarbonate('soudiƏm bai'ka:rbƏnƏt)
- syropsyrup ('sirƏp)
- syrop klonowymaplesyrup('meipl 'sirƏp)
- warstwalayer('leiƏ)
- wiórka kokosowegrated coconut (greitid 'koukounλt)
- żelatynagelatin('dƷelƏtƏn)