<< powrót

Gotowane mięsa / Meat cooking

Gotowane mięsaMeat cooking (mi:t kuking)
- bez kościboneless('boun,les)
- dobrze wysmażonywell done(łel dλn)
- duszonestewed('stu:d)
- faszerowanestuffed('stλfd)
- gotowaneboiled(boil'd)
- gotowany na parzesteamed(sti:m'd)
- gulaszstew(stu:)
- klopsymeat balls(mi:t bo:lz)
- konserwowecanned('kænd)
- krwistyrare('re:r)
- marynowany,peklowanypickled('pikld)
- mielonyminced('minst)
- panierowany (w bułce tartej)breaded(bredƏd)
- panierowany (w cieście)battered('bætƏ:d)
- pieczonybaked('beikd)
- pieczony (kurczak, mięso, ziemniaki)roasted(rƏustid)
- potrawkafricassee(,frikƏ'si:)
- przyrumienionybrowned('braund)
- roladaroulade(ru'la:d)
- sautésauté(sote:)
- słodko-kwaśnysweet and sour('słi:t Ənd 'sauƏ)
- smażonyfried(fraid)
- smażony na patelnipan fried(pæn fraid)
- sossauce; gravy( so:s) ; ('greivi)
- sufletsoufflé('su:flei)
- suroweraw (ro:)
- szaszłykshish kebab(,szisz ki'ba:b)
- świeżyfresh (fresz)
- w galareciein jelly(in dƷeli:)
- w sosie własnymin gravy(in 'greivi)
- w wywarzein stock(in'stok)
- w śmietaniecreamed('kri:md)
- w winiein wine(in'łain)
- wypieczony mocnowell done(łel 'dλn)
- wypieczony średniomedium('mi:diƏm)
- wypieczony słaborare(re:(r))
- wędzonesmoked('smƏukd)
- wypchanystuffed(stλft)
- z rożnaon the spit(on δƏ spit)
- z rusztugrilled(grild)
- zapiekankaau gratin(,ou'grætƏn)
- zapiekanygratineed(grætƏ,ne:d)
- z ogniaon flame(on'fleim)