<< powrót

Nabiał i inne / Dairy and others

Nabiał i inneDairy and others('deri Ənd 'λδƏz)
- białkowhite (of an egg) ('łajt Əv Ən eg)
- bita śmietanawhipped cream(łipt 'kri:m)
- bryndza, ser owczyewe's cheese('ju:s ,czi:z)
- cukiersugar ('szugƏ)
- deska serówcheeseboard('czi:z,bo:d)
- fonduefondue(,fo:n'du:)
- jajaegg(s)(eg(z))
- jaja na miękkosoft-boiled eggs('soft ,boild egz)
- jaja na twardohard-boiled eggs('ha:d ,boild egz)
- jaja sadzonesunny-side up eggs fried eggs ('sλni,sajd'λp ,egz) (,fraid'egz)
- jaja w galarecieeggs in aspic('egz in 'æspik)
- jaja w koszulkachpoached eggs('pouczd ,egz)
- jajecznicascrambled eggs(skræmbld egz)
- jogurtyoghurt('jougƏrt)
- kefirkefir(kƏ'fi:r)
- majonezmayonnaise (,meiƏ'neiz)
- margarynamargarine(,ma: dƷƏ'rin)
- masłobutter('bλtƏ)
- masło czosnkowegarlic butter('ga:lik 'bλtƏ)
- maślankabuttermilk('bλtƏ 'milk))
- mąkaflour ('flauƏ)
- mlekomilk(milk)
- mleko koziegoat milk('gout ,milk)
- mleko odtłuszczoneskimmed milk('skimd ,milk)
- mleko owczeewe's milk('ju:s ,milk)
- mleko skondensowanecondensed milk(kƏn'denst ,milk)
- mleko średniotłustemedium-fat milk('mi:diƏm'fæt ,milk)
- mleko tłustefat milk('fæt ,milk)
- mleko w proszkupowdered milk('paudƏ:d ,milk)
- mleko zsiadłecurds(ke:ds)
- omletomelette('o:mlƏt)
- pasta jajecznaegg paste('eg,peist)
- pasta twarogowacottage cheese paste('kotidƷ ,czi:z 'peist)
- ser cheese(czi:z)
- ser fetafeta cheese(fitƏ czi:z)
- ser kozigoat cheese('gout ,czi:z)
- ser owczy, bryndzaewe's cheese('ju:s ,czi:z)
- ser pleśniowyblue cheese('blu: ,czi:z)
- ser smażonyfried cheese('fraid ,czi:z)
- ser tartygrated cheese('greitid ,czi:z)
- ser topionycreme cheese('kri:m , czi:z)
- ser twardyhard cheese ('ha:d ,czi:z)
- ser wędzonysmoked cheese('smoukt ,czi:z)
- serek biały kremowycream cheese( 'kri:m, ,czi:z)
- serek wiejskicottage cheese('koti dƷ ,czi:z)
- serwatkawhey('łei)
- smaleclard('la:d)
- śmietana kwaśnasour cream('sauƏ kri:m)
- śmietankacream(kri:m)
- twarógcurd cheese(ke:d ,czi:z)
- żółtkoyolk(jouk)