<< powrót

Określenia potraw / Describing the dishes

Określenia potrawDescribing the dishes(diskraibiη δƏ 'diszƏs)
aromatyczny aromatic(,erƏ'mætik)
aromatyzowanyflavoured('fleivƏ:d)
beczkowe (piwo)draught ('dra:ft)
bezpłatnyfree (of charge)(fri: (Əv 'cza:dƷ))
bogatyrich(ricz)
butelkowy (napój)bottled('botld)
chudy ( o mięsie )lean(li:n)
chudy (o mleku, serze)low-fat('lou,fæt)
ciepływarm(ło:m)
ciepły (negatywnie - nie zimny)lukewarm(,lu:k 'ło:m)
czerstwystale (steil)
dietetycznydiet('daiƏt)
dojrzałyripe(raip)
doprawiony seasoned ('si:zƏnd)
drogiexpensive(,iks'pensiv)
duszonystewed(stu:d)
dużylarge(la:dƷ)
gazowana (woda)sparkling (GB) carbonated (US)(spa:kliη) (,ka:bƏ'neitid)
gazowany (napój)fizzy (GB) carbonated (US)('fizi) (,ka:bƏ'neitid)
gorącyhot(hot)
gorzki bitter(bitƏ)
gotowanyboiled(boild)
gotowanyboiled(boild)
gotowyready('redi)
intensywnyintense , strong(in'tens) (stroη)
jednolityhomogenous(hƏ'mo:dƷƏnƏs)
kiszonypickled('pikld)
krwisty (stek) rare(reƏ)
kwaśnysour(sauƏ)
lodowatyice-cold(ais'kould)
łagodnymild(maild)
mały small(smo:l)
marynowany pickled('pikld)
mdłybland(blænd)
mielonyminced(minst)
miękkisoft(soft)
mrożonefrozen(frouzƏn)
musującysparkling(sparkliη)
na wynostakeaway('teikƏ,łei)
nadziewanystuffed(stλft)
niedogotowanyunderdone(λndƏ'dλn)
niedojrzały (owoc)unripe(λn'raip)
niedoprawionypoorly seasoned(pu:li 'si:zƏnd)
niegazowany still(stil)
niesmacznytasteless('teist,lƏs)
nieświeżybad (bad)
niskokalorycznylow-calorie(lou'kælƏri)
obfitygenerous('dƷenƏrƏs)
obrzydliwydisgusting(dis'gλstiη)
ostryhot, spicy(hot) ('spaisi)
panierowany (w bułce) breaded('bredƏd)
panierowany (w cieście)battered('bætƏd)
parzącyburning (hot)(,be:niη 'hot)
parzona (herbata)brewed('bru:d)
pieczony (mięso, warzywa)roast(roust)
pikantnysavoury('seivƏri)
pikantnyhot, spicy(hot) ('spaisi)
płynnyliquid ('likłid)
polecanyrecommended(,rekƏ'mendƏd)
przesolonyoversalted(,ouvƏ'so:ltƏd)
przeterminowanypast the expiry date(pa:st δƏ ik'spairi ,deit)
przypalonyburnt(be:rnt)
przyrumienionybrowned('braund)
pysznydelicious(dƏ'liszƏs)
rozgotowany overdone(,ouvƏ'dλn)
schłodzonychilled(czild)
sezonowyseasonal('si:zƏnƏl)
sfermentowanyfermented(fƏ:'mentƏd)
słodkisweet('słi:t)
słonysalty(so;lti)
smacznytasty('teisti)
smażonyfried(frajd)
smażonyfried('fraid)
soczystyjuicy(dƷu:si)
spalonyburnt(be:rnt)
spleśniałymouldy('mouldi)
suchydry(drai)
surowyraw(ro:)
śmierdzącystinking('stinkiη)
średnimedium('mi,diƏm)
średnio tłustymedium-fat('mi,diƏm 'fæt)
świeżyfresh('fresz)
tanicheap(czi:p)
tartygrated('greitƏd)
tłustyfat(fæt)
twardyhard(ha:rd)
wilgotnymoist(moist)
wolny (ogień )slow(slou)
wykwintnygourmet('gu:rmei)
wysmażony (dobrze)well-done(,łel'dλn)
wysmażony średniomedium('mi,diƏm)
zapiekanyau gratin(,ou'grætƏn)
zepsutybad(bæd)
zepsuty (o mięsie)rotten ('rotƏn)
zgniłyrotten('rotƏn)
zimnycold(kould)
zjełczałyrancid('rænsid)
zwietrzały (o piwie)stale('steil)